2010 m. gegužės 24 d., pirmadienis

Rūkymo nauda.




Šiandie tokią įdomią mintį išrutuliojom. Apie tai, kad rūkymas yra geras dalykas. Dėl kelių priežaščių:

1. Daugelis nerūkančiųjų piktinasi, kad jie turi mokėt už tai, kad ir jų pinigai yra išleidžiami rūkančiųjų gydymui, kai tuo tarpu patys rūkantieji sąmoningai gadina sau sveikatą ir turėtų už gydymąsi užsimokėt patys arba mest rūkyt. Mąstoma logiškai, bet į tai galima pažiūrėt ir kitu kampu. Iš tabako akcizo valstybė pernai surinko 0.7mlrd. litų, o sveikatos apsaugai išviso skyrė 2mlrd. litų(finmin.lt taip rašo). Tikrai daug mažiau nei pusė tų pinigų buvo skirta gydyti rūkančiuosius. Taip išeina, kad rūkantieji per mokesčius ne tik susimoka už savo gydymą, bet dar ir atlieka pinigų švietimui, tai pačiai sveikatos apsaugai ir t.t. Rūkymas į naudą.

2. Rūkantieji gyvena trumpiau. Vidutiniškai netgi visais 10metų(kaip suskaičiavo britai). Taip išeina, kad ir pensija, kuomet jie yra nedarbingi, jiems mokama trumpiau, nors savo darbingąjį laikotarpį jie praleido dirdami ir mokėdami mokesčius, kurie ir vėl gali būt paskirstyti visuomenės gėrovės gerinimui. Vėl rūkymas į naudą.

3. Gydant sunkiomis, rūkymo sukeltomis, ligomis sergančius ligonius(kurie kaip jau sakiau patys susimoka už savo gydymą per mokesčius) tobulėja gydymo metodai, atliekami tyrimai tose srityse(tarkim plaučių vėžių gydymo), todėl kuo toliau, tuo sėkmingiau yra kovojama su tomis ligomis, ypač lengvomis jų formomis kurias dažniausiai turi nerūkantys žmonės. Na ir vėl rūkymas į naudą. Galima daryt išvadą, kad kuo daugiau yra rūkančių žmonių, tuo geriau nerūkantiems.

Deja šitie principai nelabai tinka alkoholiui, nes girtas žmogus pernelyg smarkiai įtakoja negeriančius žmones(avarijos, agresija ir t.t.). Dėl to, mano nuomone, alkoholio prevencijai turėtų būt skiriama daug daugiau dėmesio nei tabako.

p.s. aš nerūkau.

5 komentarai:

  1. Po tokio išrutuliojimo imu po truputį keisti požiūrį į rūkančius :-) Jiems gerai, valstybei gerai, aplinkiniams irgi nieko blogo (nebent per prievartą turi pasyviai rūkyti, ko neturėtų būti), todėl lai rūko. Nebent toje logikoje kokia klaida įsivėlus, kuri viską apverstų aukštyn kojom. Parašykit, jeigu pastebėsit ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kokia netikėta kiek tema... Šiaip jau, čia tokie faktai "kuo rūkymas gerai nerūkantiesiems. :] Ps. gegužis - plokshtainio mėnuo! :D Btw, nemenu kada paskutinisyk jo ragavau \:

    AtsakytiPanaikinti
  3. Apžvelgti argumentai atsakyti patenkinamai, tačiau neatsakyta į PAGRINDINĮ priekaištą rūkantiesiems: prievarta aprūkomi nerūkantieji.

    Jeigu sutinkam, kad rūkymas kenksmingas sveikatai, tada turime sutikti, jog prievartinis pasyvus rūkymas yra smurtas nerūkančiojo atžvilgiu.

    Panašiai, kaip aš nesimosikuoju peiliu ar nešaudau su pistoletu gatvėje (savo malonumui) - nes tai keltų pavojų KITŲ gyvybei, rūkantieji neturėtų mosikuotis savo užkurtomis cigaretėmis.

    Jei ši sąlyga išpildyta, aš neturiu jiems jokių priekaištų.

    AtsakytiPanaikinti
  4. VIS TIEK RŪKYMAS ŽUDO ŽMONES.to nepaneigsit.rūkymas gerai tik tada,kai žiūrima plačiąja prasme,atsižvelgiant į mases,socialinę visuomenę,bet ne į pavienius žmones.kai miršta seneliai,tėvai,broliai - didelė nauda? yra viena,kai mirštantieji - svetimi,bet kas kita,kai tai liečia tavo artimą.čia panašiai,kaip su kokiu milijono laimėjimu - niekada nesitiki,kad jį laimėsi,bet juk kažkam jis visgi atitenka,jeigu suprantat kur link aš suku.:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Rūta,

    Vairavimas taip pat žudo žmones. Jam tinka lygiai tokie patys argumentai kokius tu pateikei prieš rūkymą savo komentare. Bet vairavimas teikia ir daug naudos.

    AtsakytiPanaikinti